Logo Loading

Kosova Türk Temsilcileri Türkçenin Kullanımında İhlallere İşaret Ettiler

Kosova Türk Temsilcileri Türkçenin Kullanımında İhlallere İşaret Ettiler

Kosova’da Türk dilinin kullanımı için mücadele devam ediyor. Bu çerçevede KDTP- Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekili Enis Kervan ve Sanayi ile Ticaret Bakanı Yardımcısı ile KDTP Priştine Şubesi Başkanı Cüneyd Ustaibo Kosova Başbakanlığına bağlı Diller Komisyonunu ziyaret ederek, Komisyon Başkanı Slavişa Mladenoviç ile görüştü. Bu görüşmede Diller Komisyonu Yönetim Kurulu Asbaşkanı Ercan Kasap ta hazır bulundu.

Bu görüşmede,Türk dilinin resmiyetiyle ilgili bugüne kadar yürürlüğe girmeyen kimi konular üzerinde fikir alış verişinde bulunularak, Türk temsilcileri uyarıları ve önerilerini dile getirdiler. Konuyla ilgili Kosovahaber’e açıklamada bulunan KDTP milletvekili Enis Kervan, Prizren, Priştine, Gilan, Mitroviça, Vıçıtırın olsun Türkçenin çiğnenmesiyle ilgili bazı somut konuların ele alındığını belirterek, bundan böyle de bunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Görüşmede ortaya attıkları taleplerini açıklayan KDTP milletvekili Enis Kervan, diller yasasına göre yazılması gerektiği için, Prizren ve Mamuşa’da KEDS elektrik faturalarının, Morina Arnavutluk sınır kapısında tüm levhalarda (gümrük,sınır, yol ve yön v.b levhalar) Türkçe de yazılmasını talep ettiğini, bunun yanı sıra Prizren Üniversitesinin Türk dilini yerleştirmesini istediğini, çünkü yasaya göre olması gerektiğini ancak yasanın uygulanmadığını vurguladı.

Kervan, uzun zamandan beri Prizren belediyesi sınırlarında, otoyolda levhalarda Türkçenin de yerleşmesi için uğraşı vererek, bunun yasal hakkımız olduğunu, fakat Altyapı Bakanlığının bu konuda uzlaşmadığını, dolaysıyla Diller Komisyonunun bu yönde harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Diller Komisyonunun resmi web sayfası ve şu an olmayan itiraz, dilekçe formlarını da Türkçe yapmalarını istediğini açıklayan Kervan, Web sitelerinde Sırpça latince ve Srpça kiril sayfalarına bir de İngilizce sayfaya yer vermelerinin yasaya aykırı olduğu ve dillerin hakkını savunan bir kurum olarak önce kendilerinin web sitelerini Türkçe de yapmaları gerektiğini ortaya attığını belirtti.

Enis Kervan ve Cüneyd Ustaibo, ayrıca Priştine, Gilan, Mitroviça ve Vuçitirn belediye tutanak, yönetmelik ve diğer yasaların resmi diller yasasına göre Türkçe de olmasının mecburi olduğunu belirterek, bu konuda şikayetlerini dile getirdiler.

Ayrıca Priştine belediyesi tüzüğüne göre Priştine belediye mühürlerinin Türkçe de olması gerektiğini ve bu komisyondan destek talebinde bulunduklarını ifade eden Kervan, komisyonun bu itirazları kabul ettiğini ve önümüzdeki günlerde yerinde incelemede bulunulacağını söyledi.