Saygıdeğer halkımız ve üyelerimiz,
Her siyasi partinin parti çalışmalarının değerlendirmelerinde seçim süreci üst yeri almaktadır. Dolayısıyla 2007 seçimleri Kosova ve Toplumumuz açısından önemi büyük olduğundan, diğer taraftan bu yılın son günleri olduğundan, bu konu üzerinde daha geniş bilgi verme ihtiyacını hissetmekteyim.
Seçimler her toplumda ve devlette, iktidarda bulunan siyasi partilerine güven tazelemesi veya değişiklik talebi anlamını taşımaktadır. 2007 Kosova Seçimleri sonuçları da, Kosovalıların değişiklikler isteği mesajını yansımaktadır. Toplumumuzun açısından ise KDTP’ye güven yenilemiş, ancak bundan böyle partinin daha örgütlü ve daha dikkatli davranması mesajı da verilmiştir.
2007 Kosova Seçimleri resmi sonuçlarına göre, her üç seçimin galibi PDK(Kosova Demokratik Partisi)’dir. Kosova ve geleceği için önemli olan bu seçimler tüm olumsuzluk, hazırsızlık, eksikler, acelelilik ve karmaşık seçim sisteminin uygulanmasına rağmen, demokratik bir şekilde ve başarılı sonuçlanmıştır. 17 Kasım 2007 tarihinde Kosova Meclisi, Belediyeler Meclisi ve Belediye Başkanlığı için üçlü seçimler yapılmıştır. 8 Aralık 2007 tarihinde ise Belediye Başkanlığı seçimlerinin ikinci turu gerçekleşmiştir. Kosova Meclisi seçimlerine 40,10% veya 628630 seçmen katılmıştır ve Parlamentoda ki sandalyelerin dağılımı için 571767 geçerli oy alınmıştır. Bu oylardan 4999’u veya % 0,87 KDTP’e aittir. Bu oy sayesinde KDTP tarafınca, iki tahsis edilmiş sandalye ile beraber, ek bir sandalye kazanılmıştır. Geçen seçimlere göre KDTP oylarında diğer partilerde olduğu gibi düşüş görünmektedir. Oy düşüşün sebeplerinden biri, katılımın %50’den % 40 düşmesi, Mamuşa (2022a), Prizren “Gani Çavdarbaşı” Teknik okulu (2042a) ve Priştine-Güneştepe (1912/01r) ve Taukbahçe (1918/04r) seçim yerlerinde oyların iptal edilmesindendir. Diğer taraftan bağımsız milletvekili adayın da seçimlere katılması elbette KDTP’yi oy bakımından olumsuz etkilemiştir.
Bu seçimlerde, hedefimiz olan Parlamentoya 4. sandalyenin kazanılması için 8532 oya ulaşmamız gerekirdi. Bu, gerçekleşebilecek hedeflerden biriydi. Ancak KDTP’nin yaklaşık 2500 oyunun iptal edilmesi ve bağımsız adayın 1261 oy alması, bu hedefe mani olmuştur. İptal edilen ve bağımsız adayın oylarını topladığımızda 8760 oy ortaya çıkmaktadır, ki bu oy KDTP’ye rahatça 4. milletvekilli sandalyesini getirirdi. Mamuşa seçim yeri oylarının iptal süreci bağımsız adayın 19.11.2007 tarihli itirazına göre başlatılmış ve Mamuşa oyları bir daha gözden geçirilmiştir. Bunun sonucu olarak İtirazlar ve başvurular komisyonu talimatı üzere MSK tarafından Mamuşa Seçim Merkezi oyları iptal edilmiştir. Mamuşa seçim merkezinin iptal edilme sebepleri 30 Kasım 2007 tarihli ECAC07/206C Kararında açıklanmıştır.
Mamuşa seçim merkezinde ki oyların iptal edilmesiyle, netice olarak Kosova Meclisi için 4999 oy, Prizren Belediyesinde KDTP’nin oy sayısı 3756, Belediye Başkan Adayı Ercan Şpat’ın oyu 3450, Kosova Parlamentosu için oy sayısı 3358 olmuştur .
Buna göre milletvekili adayların aldıkları oya göre sıralaması şu şekilde ortaya çıkmıştır.
1.ENİS KERVAN – 1628
2.MAHİR YAĞCILAR – 1600
3.FİKRİM DAMKA – 1389
4.KADRI HÜSEINI – 1045
5.MÜFERA ŞİNİK – 1040
6.ADNAN YAĞCILAR – 891
7.REFİKE SÜLÇEVSİ – 886
8.ALTAY SUROY – 880
9.YASEMİN KOVAÇ – 833
10.RİFAT KRASNİÇ – 765
11.NEVZAT HUDAVERDI – 743
12.HİLMİYE KURSAN – 738
13.ERGİN KÖROĞLU – 678
14.ERGÜL BINÇE – 518
15.HADIKA ABDURRAHMANI – 458
16.NAZMI BIKLIÇI – 337
Diğer taraftan Belediyelere göre Parlamento Seçimleri için KDTP Şubelerinin oy dağılımı şu şekilde görülmektedir:
Prizren – 3358 oy
Mamuşa – 0
Priştine – 609
Gilan – 471
Mitroviça – 150
Vuçitırın – 131
Lipyan – 110
Diğer – 170
TOPLAM KDTP : 4999
Belediye Seçimlerinde, KDTP Şubelerinin aldığı oylar ise şöyledir:
Gilan – 404 – oy
Mitroviça – 154
Mamuşa – 0
Lipyan-Yanova – 114
Priştine – 624
Prizren – 3756
Vuçitırın – 132
Bu sonuçlara göre Prizren Belediyesinde 3, Priştine Belediye Meclisinde 1 belediye Meclis üyemiz olacaktır. Diğer belediyeler ve Gilan’da çok az oy farkıyla belediye meclis üyelerimiz olmayacaktır.
İlk seçim sonuçlarının açıklanması ardından, KDTP MYK ve şube yönetim kurulu toplantıları yapılmıştır. Bu toplantılarda tüm olumsuzluk ve teknik sorunlara rağmen, KDTP açısından seçimler geçici not ile değerlendirilmiştir. Bu toplantılarda KDTP’nin, yerel ve merkezi düzeyde PDK ile koalisyona girilmesi görüşü de ortaya çıkmıştır. Prizren belediyesi için PDK ile anlaşma imzalanmış ve PDK başkan adayı seçimlerin ikinci turunda desteklenmiştir.
Seçimlerin üçü bir arada ve karmaşık olmasına rağmen KDTP’yi Kosova Türklerinin tek siyasi temsilcisi olduğunu bir daha kanıtlamıştır. Bireysel çıkışların parti içi veya parti dışı olsun, toplumumuza yalınız zarar verebileceğini göstermiştir. Bir daha, toplum ve parti içinde yarışmanın, ancak parti seçimlerinde yararlı olabileceğini göstermiştir. Her partiye geçerli olduğu gibi, genel seçimler bizim için de diğer partilerle, toplumumuzun ve temsilcilerimizin daha fazla temsil kazanma ve yarışma anlamını taşımaktadır. Parti seçimleri ise, parti yöneticileri ve temsilcilerinin belirlendiği yarıştır. Dolayısıyla parti seçimleri partiye yön, temsilcilerine görev ve yetkiler verir. Bu anlayış ve davranış her partinin geleceği açısından hayati önem taşımaktadır. Başka sözle, Parti seçimlerinde toplum içerisinde yarışmaların yapılması, Parlamento ve Belediye seçimlerine kenetlenmiş ve tek çıkılmasının gerektiğini vurgulamıştır.
Parti seçimlerinden birlik içerisinde çıkıp, ileride ki Genel seçimlere daha güçlü ve daha hazırlıklı girmeliyiz. Gelecek dönem Kosova için önemli olduğundan daha bütün olmalıyız. Kosova’yı nihai statü ve bağımsızlık, yeni Anayasa, diğer önemli ve temel kanunlar beklemektedir. Kosova’nın ekonomi bakımından kalkınması zamanın ihtiyacıdır. Enerji, işsizlik, emekliler ve eğitim sorunlarına çözümler getirilmelidir, ki bu konularda elbette partimizin de sunacağı vardır. Ancak, bu süreçte seçilecek temsilcilerimize destek olmak ve partimizin gücünü korumamız gerekir. Derneklerimiz ve partimizin arasında daha koordineli çalışma ihtiyacı görülmektedir. Gelecekte benzeri olumsuzluk ve sorunların tekrarlanmaması ve başarı çıtasının yükseltilmesi için, zamanında analizlerin ve değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir. Bu olgu ve anlayışla gelecek seçimlere daha hazırlıklı ve kenetlenmiş şekilde girmemiz gerekliliği kaçınılmazdır. Bireysel çıkarları bir yana bırakıp, daha toplu ve daha beraber hareket etmemiz gerekir. Daha fazla başarı adına, zamanında tüm eksiklik ve olumsuzlukları gidermek ve daha hazırlıklı olmamız gerekir. Bu ilkelere dayanarak partimiz her zaman olduğu gibi bundan böyle de herkese açık olacaktır, tüm üyelerimizi aktif olmalarını davet etmektedir ve gelecek parti seçimlerine geniş katılımı beklemektedir.
Önümüzde ki dönemde, Merkezi ve Belediyeler seviyesinde iyi bir siyasi pazarlıklar sayesinde temsilimizi artırabiliriz. Toplum olarak daha kenetlenmiş, birlik ve beraberlik içerisinde hareketi takdirinde, yeni Hükümette yer almamız, Prizren ve Priştine Belediyesinde Belediye Başkan Yardımcılıkları ve müdürlükler gözükmektedir. Başka değişle, asıl seçim sonrası yapacağımız çalışmalarla, seçim sürecini tam anlamıyla başarıyla sonuçluyabiliriz. Bu başarı ve kazanımlar olanakları, elbette değerli halkımızın desteği sayesinde yaratılmıştır. Dolayısıyla bu başarının ve kazanımların ulaşılmasında emeği geçen tüm seçmenlerimize ve taraftarlarımıza en başta teşekkür etmek gerekir. Diğer taraftan Seçim kampanyamızın içerikli, dolu ve zengin nedeni, bizlere maddi ve manevi desteklerde bulunan tüm kurum, kuruluş ve bireylerin sayesinde olmuştur.
Bu vesileyle, bizlere Türkiye ziyareti ve görüşmemiz esnasında tam siyasi desteği sunan T.C. Başbakanı ve AK Parti G.Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ve parti kurmaylarına, Devlet Bakanı sayın Mustafa Said Yazıcıoğlu ve siyasi danışmanı Birol Dok’a, MHP G.Başkanı Devlet Bahçeli ve Kosova’yı seçim kampanyası esnasında ziyaret eden sayın Meral Akşener ve diğer parti yetkililerine, BBP G.Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’na, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e, TIKA başkanı Hakan Fidan ve yardımcılarına, TOBB Başkanı sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, TRT Genel Müdürü, TRT Halk Müziği Daire Başkanı Cemalettin Gençtürk ve değerli saz ve ses sanatçılarına, TRT muhabiri Bünyamin Şahin’e, İstanbul valiliği ve koordinatörü sn. Metin Özkan’a ve arkadaşlarına, İzmir Valiliği ve koordinatörüne, Türkiye’de faaliyet gösteren Rumeli Türkleri Kültür ve dayanışma derneği üyeleri ve başkanına, Prizrenliler, Gilanlılar, Kosovalılar, İpekliler, Mamuşalılar, İzmir-Rumeliler Derneği başkanları ve üyelerine, Kosova’da faaliyette bulunan “Doğru yol”, “Gerçek” “Filizler”, “Mesk”, “Öğretmenler Derneği”, “Birlik” ve diğer derneklerimize şükranlarımı sunmak istiyorum. Tüm öğrenci ve temsilcilerimize, başta Salih Sala ve Necmettin Yeta’ya, basın ve yayın organlarımıza ve gazetecilerimize, özelikle bu kampanya haritamızı ve stratejimizi çizen Güner Ureya, Recep Rada, Cengiz Kovaç ve Ethem Baymak’a teşekkür ederim. Kampanyamız esnasında bize destek olan ve emeğini sunan, ancak arka planda ve sayısı çok olan tüm diğer dostlarımıza ayrıca teşekkür etmek gerekir.
Bu vesileyle dayanışma, birlik ve dostluk simgesi ve rehberi olan dini Bayramımız arifesinde tüm soydaşlarımıza, dostlarımıza ve tüm İslam alemine Kurban Bayramını kutlar, mutluluk ve esenlikler dilerim. 2008 yılı da dünyaya barış, tüm insanlığa daha iyi günler getirmesini dilerim.
Saygılarımla,
Mahir Yağcılar
KDTP G.Başkanı