Logo Loading

Bakan Yağcıların Verimli Türkiye Ziyareti

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve heyeti, geçtiğimiz hafta Türkiye ziyaretinde bulundu. Ziyaretin amacı Kosova Kamu Yönetimi ve Türkiye Kamu Yönetimindeki tecrübelerinin aktarılması ve karşılıklı işbirliklerin kurulmasıydı.

Kosova Kamu Enstitüsü- İKAP ve Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü-TODAİE ile imzalanan protokol anlaşmasından sonra heyet Ankara, Eskişehir ve İstanbul’da olmak üzere çok sayıda görüşmeler gerçekleştirdi.

En başta AK Parti grup toplantısına katılan Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la kısa görüşmede bulunurken, grup toplantısında yer alan çok sayıda bakan ve milletvekiliyle görüşme ve fikir alışverişi fırsatında bulundu.

Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ ile Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmede Bakan Yağcılar, Kosova ve Kosova Türk toplumundaki siyasi gelişmeler, eğitim sorunları, bu yılki eğitim kontenjanları, Türkçe Yeterlilik Sınavı, derneklere desteklerin sunulması ve diğer konuları görüştü. Özellikle Türkçe Yeterlilik Sınavı için istenilen ücretlerin gözden geçirilmesi gerekliliği ortaklaşa vurgulandı ve yetkililerden çözüm üretilmesi istenildi.

Bakan Yağcılar, T.C. Dışişleri Bakanlığında Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile gerçekleştirdiği görüşmesinde kendilerine sundukları desteklerden dolayı teşekkürlerini ifade ederken aynı zamanda eğitimde desteklerin bundan böyle devam etmesi ve öğrenci sorunların giderilmesi için istemlerde bulundu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç görüşmesinde de yine ana konu eğitim, bu yılki kontenjanlar, derneklere desteklerin sunulması ve iki devlet arasında işbirliğin artırılmasıydı.

Bakan Yağcılar, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Mustafa Etyemez görüşmesinde iki bakanlık arasında işbirliğin artırılması ve devlet memurları eğitimi konularında destek isterken, TODAİE ile yapılan anlaşmanın Kosova Kamu Yönetimine ve Enstitüsüne büyük bir yardım olacağını belirtti ve yeni kadroların yetiştirilmesi için için önemli bir imkân olduğunu ifade etti.

Bakan Yağcılar, yeni vakıf üniversitesi olarak kurulan ve başarılı adımlarla ilerleyen Türk Hava Kurumu Üniversitesi kampusunu da ziyaret etti.  Üniversitede var olan mühendislik ve özellikle de havacılık bölümünün Kosovalı öğrencilere kapılarının açık olması ifadesi Bakan Yağcılar tarafınca büyük memnuniyetle karşılandı ve bu konuyla ilgili gelecekte öğrencilere gereken bilgilerin aktarılacağını söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi görüşmelerinde Rektör Davut Aydın ve diğer öğretim personelinden bilgi alan Kosova Kamu Yönetimi Bakanlığı heyeti, özellikle uzaktan eğitim ve e-eğitim konusunda işbirliğin yapılması, kamu personelin sertifika ve diğer programlarından faydalanma olasılığı memnuniyetle karşılandı.

Bakan Yağcılar 9 Mayıs 2013 katıldığı Avrasya üniversiteleri Birliği I. Uluslararası Konferansında gerçekleştirdiği konuşmasında Kosova Kamu Yönetiminde memurların eğitim konularını ele aldı ve Kosova’da Türkçe eğitim imkânlarından notlar verdi. Konferansı örgütleyen Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Rektör Yadigar İzmirli ve çok sayıda diğer üniversite rektörleriyle görüşen Bakan Yağcılar, Türkiye’de en başarılı vakıf üniversitelerden biri olan Aydın Üniversitesinin Kampusunu gezme ve beş sene içerisinde güçlü bir üniversiteye nasıl ulaşıldığını görme fırsatında oldu.  Aydın Üniversitesi’nin de Kosova öğrencilerine kapılarının açık olduğu hem Rektör hem de Sayın Mustafa Aydın tarafından ifade edildi.

Bakan Yağcılar Türkiye ziyaretinin İstanbul bölümünde Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner ve Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir’le görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde belediye çalışmalarından bilgi alınırken aynı zamanda Kamu Yönetimi Bakanlığı ve bu belediyeler ile yapılabilecek olası iş birlik konuları ele alındı. İki belediye başkanı da Kosova’nın öneminden bahsederek her çeşit yardıma hazır olduklarını bildirdiler.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar Türkiye ziyareti esnasında ayrıca  “Prizrenliler” Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nezih Liman ve diğer yöneticileriyle bir araya gelerek gelecek günlerde yapılacak “Bir Kofer Bir Sandık” projesiyle ilgili fikir alışverişinde ve desteğinde bulundu.