Logo Loading

KDTP Milletvekilleri: Lopar İyi Niyetli Değil

KDTP Milletvekilleri: Lopar İyi Niyetli Değil

KDTP Milletvekilleri Enis Kervan, Müferra Şinik ve Fikrim Damka, kendilerini eleştiren Prizren Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Lopar’a verdikleri yanıtta iyi niyet görmediklerini ve Lopar’ın diğer belediyelerdeki temsilcilerimizle birlikte Dil Yasası’nın uygulanması için mücadele vermesi gereğini vurguladılar.

Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekilleri Enis Kervan, Müferra Şinik ve Fikrim Damka’nın gönderdikleri mesajı olduğu gibi yayınlıyoruz:

Kosova Cumhuriyeti Meclisi Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekilleri Enis Kervan, Müferra Şinik ve Fikrim Damka, kamuoyuna her zaman davrandığımız şekilde gerçekleri ve doğruları aktarmak adına bu bilgileri paylaşmayı uygun buluyoruz.

Perşembe, 16 Şubat 2012 tarihli KosovaHaber internet gazetesindeki haberde sözü edilenlere açıklık getirilmesi gerekmektedir.

Sn. Orhan (Oran) Lopar’ın, kampanyasında toplanan imzaları 2 Şubat 2012 tarihinde 6 + Parlamenter Gurubu Başkanı Duda Balye\’ye teslim ettiğini, kimliklerin Türkçe verilmesi istemi teslimi sırasında 6 + Parlamento Grubu’nda bulunan 3 Türk milletvekilinin hazır bulunmamasını eleştirdiği belirtiliyor.

Kosova Türkleri ve Kosova Demokratik Türk Partisi sempatizanları, sözü edilen üç milletvekilini Kosova Cumhuriyeti Meclisi’ne Kosovalı Türkleri en iyi şekilde temsil etmeleri için göndermiştir. Sn. Lopar\’ın Kosova Meclisini ziyaret edip milletvekili Duda Bale ile görüştüğü ve Türk Milletvekillerinin bu görüşmeye katılmadıklarını belirttiği tarihte ve saatte, KDTP Milletvekilleri, Kosova’nın çok önemli gündemlerinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurul toplantısında görevlerini yerine getirmekle meşguldü. Genel kurul toplantıları üç gün önce belirlenip kamuyla paylaşılmaktadır. Kaldı ki Sn. Lopar iyi niyetli olsaydı bu imzaları her pazartesi aksamı gerçeklesen KDTP Prizren Şubesi toplantılarından birinde milletvekillerine ulaştırabildi.

Haberde Lopar’ın, imzaları Kosova Başbakanın vaadini yerine getirmesi için başladığından söz ediliyor. Oysa Türkçe kimlik belgeleri vaatlere dayanılarak değil dönemin Türk milletvekillerinin çalışmaları neticesinde yasayla garantiye alınmış bir haktır. Yürürlüğe girmesinde sıkıntı yaşanmışsa da ancak bu sorun çoktan aşılmış bir durumdur. Bugün kimi belediyelerde de en üst düzey siyasi, Türk temsilcilerimizin olmasına rağmen o belediyelerde başta dil yasası olmak üzere kimi yasaların hala yürürlüğe girmediğine her gün tanıklık etmekteyiz.

Kaldı ki KDTP Genel Başkanı ve Bakan Mahir Yağcılar ve milletvekillerinin iki yıl önce teknik şartlarını yarattığı, 2012 yılı Kosova Cumhuriyeti bütçesine de biyometrik Türkçe kimlik kartları için gereken bütçeyi de garantiledikleri dönemden sonra Sn. Lopar’ın çıkıp bu gerçeklerden şahsına pay çıkarmasına ve başarıya imza atanları gölgelemeye çalışmasına anlam verememekteyiz.

Hangi amaçla ne için topladığını bilmediğimiz 2000 imzayı Sn. Orhan Lopar’ın topladığı tarihte teslim etmediği de neden şimdi 2012 yılında bir yıl sonra tam da KDTP Başkanı ve Bakan Mahir Yağcılar ile Milletvekillerin Kimlik Kartları Çalışma Grubuna Türkçe ibare ve karakterlerde yardımcı olacak Türk uzmanı atayacağı döneme ve ilk Türkçe kimlik kartını Prizren’de en yakın tarihte verecekleri duyurularıyla aynı döneme denk getirdiği gerçekleri açıkça ortaya sermektedir.

Son olarak da şunu ifade etmemiz önemlidir. Sn. Orhan Lopar’ın imzaları topladığı sene, 6+ parlamento grubuna teslim ettiği 2012 yılı ve kendisinin hangi sebeple ismini değiştirerek “Oran Lopar” adına tam da medyalarda “kimliksiz geziyorum” dediği 22.03.2011 tarihli almış olduğu Türkçesiz kimlik alış tarihi yılları arasında bir çözümsüzlük mevcuttur. Kimlik kartını almış olduğu halde milleten bunu gizleyerek imza toplamasına ve ismini değiştirmesine anlam vermek çok güçtür.

En yakın zamanda Türkçe kimlik kartlarını Prizren de sizlerle paylaşacağımızı bir daha belirtir saygılarımızı sunarız.
Saygılarımızla,
Muferra Şinik
Enis Kervan
Fikrim Damka